ФАБРИЧНО

 
ФАБРИЧНО

 
Рейтинг: 3.00
(1247)
Новини - Фабрично
ФАБРИЧНИ ЕФЕКТИ
СПОРТНИ АКЦЕНТИ
Фото Конкурс "Лято"
спорТна АНКЕТА
ФОРУМ
Видео
ЕКИПно
ФАБРИЧНО 6
ФАБРИЧНО 4
Архив новини до май 2008
АНКЕТА: На кой отбор симпатизирате?
Професионална ДЕформация
ГАЛЕРИЯ
полезни ВРЪЗки


Фабрично във ФЕЙСбук Мейлинг лист Поща във fabrichno.com

Архив новини до май 2008 / Брой 5 / септември - ноември 2007

10 Септември 07, 17:40 / Автор: Мария Бургелова
“ПЪЛНА ПРОМЯНА” ВЕЧЕ И В БЪЛГАРИЯ
Има ли място за Пепеляшка днес и в България? “Пълна промяна” е факт у нас от средата на месец септември и е олицетворение на добрата фея в приказките. Всички знаем практиката на досегашните епизоди на шоуто да канят най – добрите професионалисти за да създадат от грозното пате – лебед. Постарахме се да ви направим съпричастни към реалити формата като се добрахме до информация от извора.

Потърсихме мястото, където са изработени част от сложните зъбни протези. Не беше трудно да открием една от най—добрите частни лаборатории в България, където се работи с последните технологии в света. Двамата собственици имат завидно количество дипломи, награди и признания, преподават зъботехника из целия свят и с гордост можем да се похвалим, че са именно българи.

Петър Бонев е един от основателите на Българската и на Световната Академия за Естетична Стоматология. Той откликна на нашето желание да ви запознаем с последните новости около естетичните процедури в зъботехниката.

- Г-н Бонев, разкажете ни нещо повече за “Пълна промяна”! - Изненадахме се, че ни потърсиха. Избрали са нас, защото можем да направим всичко, което пожелаят. Работим с най-качествените и скъпи материали и разполагаме с последната дума на техниката в областта ни. Всеки, който отвори вратата ще чуе, че тук може да се направи абсолютно всичко. В нашата лаборатория не съществува думата “невъзможно”.Това е нещото, което не сме престъпили през годините.

- Напоследък нашумя поставянето на фасети. Какво представляват и кога се използват? - Представляват най—общо керамични плочки, които се залепват върху повърхността на зъба. Те се използват по—скоро като козметичен трик главно при млади хора. Тази технология е много щадяща за пациента, а ефекта е силен.

Целта на фасетите е да се отнемат по-малко зъбни тъкани, изпилва се по-малко зъба, докато за една коронка се пили от всички страни. За да се направят фасети трябва да има индикация за това, например на малки, дребни зъби не могат да станат хубави фасети и разбира се е важно, че се поставят само на предни зъби. Изисква се и майсторство от страна на стоматолога и от страна на зъботехника за да ги направят.

- Какво още е “на мода” в областта на зъботехниката? - Хит в момента е чистата керамика макар, че с нея се работи в България от 1937 година. Това беше като гръм от ясно небе за нас. Ние сме едни от първите керамисти. От 2000 година вече около 4- 5 бъларски лаборатории работят с чиста керамика.

- Какви са предимствата й? - Тя изглежда много по—естествено. Не е абсолютно твърда и по този начин щади останалите зъби на пациента при постоянното триене. Най—важните качества на керамиката са: ЩАДЯЩА за останалите зъби, ЕСТЕТИЧНА—с много по—силен ефект и разбира се по—билзка до онова, което е създала природата.

Целта на зъботехника е да повтори природата. За да се случи това трябва да имаш талант и много солидни познания. Правили сме вече зъб изцяло от керамика, без метал и това е бъдещето.

Не навсякъде обаче има индикация за поставяне на керамични корони и мостове. Същата технология, по която се правят керамичните мостове и коронки се използва и за фотополимерните мостове и коронки. От няколко години се опитваме да убедим стоматолозите в България да работят с и с фотополимерни корони. Някой ги използват, но са доста скептично настроени към този материал. Вече 10 години работим с него и даваме абсолютна гаранция на стоматолозите за фотополимерните мостове и корони, които като естетика днес вече се доближават до керамиката.

- Може ли човек да възвърне красивата си усмивка и при много тежки случаи? - Може разбира се! Като зъботехници се занимаваме с такива случаи и се налага често да използваме сложни конструкции. Едни от най-сложните конструкции са фреспротезите и телескопкороните. Според мен в България има 3 или 4 лаборатории, които могат да направят тези неща. Двамата със сина ми през 1999 година бяхме поканени, заедно с още 5 човека от цял свят в Германия на курс за преподватели на тази сложна технология.

- Кои са най—честите заблуди на обикновените хора относно протезите? - Че протезите служат само за затваряне на дупките появили се в устата например.

Те възстановяват пълната функционалност на челюстта. Но при цялото умение и на стоматолога и на зъботехника тя си остава една протеза, която трябва да се вгради в живия организъм. Протезата може да донесе не само полза, но и вреда за останалата част от челюстта, за меката тъкан и костите! Само при едно основано на доверие сътрудничество между стоматолога и зъботехника вредата може да се намали до минимум. Тази задача е толкова трудна, колкото откриването на перпетуум мобиле.

Удоволствието от красивата усмивка и здравите зъби нямат цена! R

Запазеното мото на лаборатория “Пластика 1” издава високите стандарти на зъботехниците.

 

“Пластика 1” София, ул. Цар Симеон №5, вх. Б, ет.3 тел. 02/ 983 23 64 plasticaone-bg.com


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
1. dentaclar - ltd
30.09.07
02:49
Браво г-н Бонев.Моите поздравления за многото казано с малко думи.
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.0868